Co Ouderschap

Veelal gaan kinderen na de scheiding bij één van de ouders wonen. De meeste regelingen in Nederland zijn op deze praktijk gebaseerd. Maar het kan echter ook op een andere manier. Als de ouders de zorg- en opvoedingstaken na de scheiding ongeveer gelijk verdelen, kies je voor co-ouderschap. De kinderen wonen dan om en om zowel bij jou als je ex-partner. Wanneer is co-ouderschap een verstandige keuze, hoe is de kinderalimentatie bij co-ouderschap geregeld en hoe kun je co-ouderschap aanvragen? Scheiden Anno Nu is gespecialiseerd op het gebied van echtscheidingen, alimentatie en co-ouderschap. Vraag direct een gratis intakegesprek voor scheiden online aan met onze scheidingsmediator in Vleuten, De Meern of Utrecht.

 

Wanneer kies je voor co-ouderschap?

 

In welke situaties is het verstandig om voor co-ouderschap te kiezen? Allereerst is het van belang dat de ouders bij elkaar in de omgeving wonen. Op deze manier kunnen zowel jij als je ex-partner de kinderen naar school, clubjes en sportactiviteiten brengen. Zodra je verder dan zeven kilometer bij elkaar uit de buurt woont, blijkt dit al gauw een stuk ingewikkelder. Daarnaast dienen beiden ouders te kiezen voor co-ouderschap. Je moet namelijk veel met je ex-partner overleggen bij co-ouderschap. Ook heb je op frequente basis veel contact met elkaar. Vind je dit lastig, dan is co-ouderschap niet de meest voor de hand liggende keuze. Tot slot moet co-ouderschap ook in ieders agenda passen. Werk je 40 uur per week, waardoor de kinderen veel naar de kinderopvang moeten, terwijl je ex-partner veel thuis is, dan is co-ouderschap geen logische stap. Onze mediator echtscheiding helpt jullie graag bij het bepalen of co-ouderschap de gewenste keuze is.

 

Afspraken vastleggen in het co-ouderschapsplan

 

Bij co-ouderschap dien je met een aantal factoren rekening te houden. Zo moeten jij en je ex-partner het eens worden over een aantal essentiële financiële en praktische zaken. Deze afspraken worden vastgelegd in het co-ouderschapsplan. Bij een scheiding is een ouderschapsplan verplicht; de rechtbank spreekt geen echtscheiding uit wanneer een ouderschapsplan ontbreekt. In dit plan staat bijvoorbeeld beschreven hoe jij en je ex-partner elkaar informeren over de kinderen, op welke dagen de kinderen bij wie wonen en hoe de kosten zijn verdeeld. Op deze manier creëer je duidelijkheid voor de kinderen, je ex-partner en jezelf.

 

Werkt co-ouderschap?

 

Of co-ouderschap geschikt is voor jullie situatie, verschilt per kind. Het ene kind vindt het prettig om evenveel tijd bij zijn of haar vader of moeder te zijn. Het andere kind gaat hier lastig mee om. Bij de indeling kun je hierop inspelen. Soms werkt een situatie waarbij het kind een week bij de vader is en daarna een week bij de moeder. In andere gevallen wisselt het kind halverwege de week. Zorg er in ieder geval voor dat het kind niet te frequent hoeft te switchen, aangezien dit voor onrust zorgt. Een 50/50-verdeling is overigens geen verplichting. Als een van de ouders bijvoorbeeld fulltime aan het werk is, is een verdeling van 30/70 ook geschikt voor co-ouderschap. Probeer een aantal weken uit of de co-ouderschap verdeling werkt en zie of het bevalt. Zorg ook dat je hierbij de kinderen betrekt, zodat je weet wat voor hen het prettigst is.

 

Co-ouderschap en alimentatie

 

Vaak denken mensen dat bij co-ouderschap geen alimentatie meer betaald hoeft te worden. Dit is echter niet het geval. Bij co-ouderschap maken zowel jij als je ex-partner kosten voor de kinderen. Als één van jullie echter over hogere inkomsten beschikt dan de ander, kan deze ouder de kosten veel gemakkelijker dragen. In dat geval wordt verwacht dat de partner met het hoogste inkomen een gedeelte aan kinderalimentatie bij co-ouderschap aan de andere partner betaalt. Je kunt hierover samen een afspraak maken of een alimentatie berekening laten opstellen door Scheiden Anno Nu. Ook kunnen jullie een kinderrekening openen, waarop jullie naar rato een zeker bedrag storten en de kinderbijslag. Op die manier kunnen jullie beiden met de kinderen naar de stad om nieuwe kleding aan te schaffen.

 

Co-ouderschap en tegemoetkomingen

 

Als jullie kiezen voor co-ouderschap, wonen de kinderen op twee adressen. Het is echter niet toegestaan dat kinderen op meer dan één adres wonen voor de gemeentelijke basisadministratie. Daarom kunnen ouders met meerdere kinderen er soms het beste voor kiezen om de kinderen te verdelen. Op deze wijze komen beide ouders in aanmerking voor financiële regelingen als de kinderbijslag, eenouderkorting of zorgtoeslag. Hebben jij en je ex-partner één kind, dan schrijf je het kind in op het adres van de partner met het laagste inkomen.

 

Co-ouderschap aanvragen met Scheiden Anno Nu

 

Zodra je van plan bent om co-ouderschap aan te vragen, leg je de gemaakte afspraken met een handtekening vast in een ouderschapsplan. Vervolgens stuurt de advocaat of mediator van Scheiden Anno Nu het verzoek tot echtscheiding met ouderschapsplan naar de rechtbank. Scheiden Anno Nu staat jullie terzijde gedurende het volledige scheidingsproces. Met een betrokken visie en flexibele benadering leveren wij een goede kwaliteit en hoog slagingspercentage. Neem direct contact op voor een gratis intakegesprek.

Wil je meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan