de kosten van een scheiding

kosten scheiding

De kosten van scheiding:

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe lang een scheiding duurt en wat de kosten van een scheiding zijn. Omdat een scheiding nogal wat vergt krijgen wij ook soms de vraag of de kosten voor een scheiding aftrekbaar zijn. Dit zijn reële vragen omdat een scheiding een intensief proces is en als jullie uit elkaar gaan en met begeleiding deze scheiding tot een goed einde willen brengen, dan kost dat uiteraard geld. Hoeveel tijd jullie daarmee kwijt zijn is allereerst aan jullie zelf: willen jullie de scheiding binnen een maand geregeld hebben maar dan wel met alle waarborgen, die daarbij horen: dat kan. Of hebben jullie de idee, dat zorgvuldigheid een uitgesmeerd traject behoeft: ook dat kan.

De kosten, die daarmee gepaard gaan vertellen wij jullie graag in het kennismakingsgesprek, waarbij wij deze maar wellicht ook andere vragen kunnen beantwoorden.

Wat valt er onder scheidingsbegeleiding?

De laatste tijd is het nogal verwarring over wat er nu eigenlijk onder scheidingsbegeleiding valt: een begeleiding van een scheiding loopt van de intake tot het moment, dat het convenant en het ouderschapsplan zijn getekend. Eventueel horen hier ook nog bij de kosten van de advocaat en de griffierechten, wanneer jullie gehuwd zijn. Hiertoe behoren bijvoorbeeld niet advieskosten voor een hypotheek of kosten van een notaris voor de akte van verdeling. Deze kosten worden immers door één van jullie gemaakt na de scheiding maar wel op basis van het getekende document.

Soms kunnen jullie te maken krijgen met extra kosten.  Dit kan komen omdat jullie in het buitenland zijn getrouwd en jullie het huwelijk nog moeten registreren in den Haag of in sommige gevallen in Nederland een notaris dienen te bezoeken om jullie in het buitenland aangegane huwelijk om te zetten naar een huwelijk volgens Nederlands recht. Het spreekt voor zich, dat deze zaken niet onder een standaard tariefafspraken van een mediation vallen. Wij informeren jullie daar graag over.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

De hoofdregel is dat kosten van de scheidingsbegeleiding zelf niet aftrekbaar zijn. Dit geldt ook voor de kosten van de advocaat en de griffiekosten.

Kosten die worden gemaakt in verband met het verkrijgen van inkomen zijn echter wel aftrekbaar. Hieronder kun je de volgende kosten opnemen:

  • Kosten ter verwerving van inkomen. Omdat degene met het laagste inkomen recht kan hebben op partneralimentatie maken wij altijd een partneralimentatieberekening. Op die manier zijn jullie bekend met de rechten en de plichten over en weer.
  • Kosten ter verwerving van uitgesteld inkomen(pensioen). Omdat jullie recht hebben op de helft van het door jullie beide tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen begeleiden wij jullie altijd bij het komen tot een pensioenberekening. Op die manier zijn jullie bekend met de rechten en de plichten over en weer.

Kosten van juridische bijstand of mediation die jij hebt gemaakt in verband met het verwerven van inkomen in het kader van een echtscheiding kunnen jou dus een belastingvoordeel opleveren maar alleen als jij voldoende kunt aantonen dat jij deze kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

De kosten en de aangifte?

Wij maken zoveel mogelijk een factuur op waarin de kosten die te maken hebben met het verkrijgen van partneralimentatie duidelijk worden gespecificeerd. Zo zie je precies welke kosten aftrekbaar zijn.

 

Als jullie meer willen weten over een scheiding en alles dat daarbij komt kijken, beantwoord gerust onze vier startvragen of start een chat op onze website.

 

Deel dit bericht

Dit is waarom je voor Scheiden Anno Nu kiest

×