Hebben grootouders recht om hun kleinkind te zien?
Niet alleen voor ouders is een echtscheiding ingrijpend. Ook grootouders krijgen plotseling te maken met een verschil in omgang met de kinderen. Letterlijke afstand kan hierbij een rol spelen, maar zeker ook figuurlijke afstand komt veelvuldig voor in deze situaties. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van de scheiding in de relationele sfeer, waardoor de familie van de andere partner ook onderdeel wordt van de ruzie. Heb je echter als grootouder het recht om een kleinkind te zien? Scheiden Anno Nu biedt als echtscheiding mediator ondersteuning bij online scheiden en omgangsvormen met de daarbij behorende kinderen. Vraag direct meer informatie aan over de rechten van de grootouders.
Grootouders veilige haven voor de kinderen
Voor kinderen vormen opa en oma in de meeste gevallen een veilige en stabiele factor. Terwijl er veel onzekerheid en onrust heerst, bieden de grootouders een luisterend oor en besteden zij extra veel aandacht aan hun kleinkinderen. Grootouders kunnen bij ruzies en conflict tussen de ouders voor de gewenste afleiding zorgen en het kind ondersteunen bij de verwerking van de echtscheiding van de ouders. De grootouders spelen dan ook een belangrijke rol voor de kleinkinderen. Er zijn dan ook mogelijkheden om een contact via de rechter af te dwingen.
Omgangsregeling tussen grootouders en kleinkinderen
Voor de meeste grootouders is het krijgen van kleinkinderen een nóg feestelijkere gebeurtenis dan zelf vader en moeder worden. Het doet veel opa´s en oma´s dan ook verdriet wanneer zij hun kleinkinderen niet meer mogen zien vanwege een echtscheiding tussen de ouders. Ze voelen veelal een speciale band met de jongsten binnen de familie. Zodra de ouders gaan scheiden, stellen zij vaak afspraken in een ouderschapsplan vast over de relatie en omgang met andere leden van de familie, waaronder de grootouders. Een echtscheiding mediator kan daarbij aankaarten dat er een omgangsregeling tussen de grootouders en de kleinkinderen wordt vastgesteld.
Rechten van grootouders vastleggen in een ouderschapsplan
Wanneer er conflicten tussen de ouders ontstaan, komt het vaak voor dat de grootouders van de andere partner worden weggehouden van de kinderen. De ouder wil dan niet dat de kinderen in contact blijven met de opa of oma van de ex-partner. Door een paragraaf hierover in het ouderschapsplan op te nemen, worden de afspraken tussen de partners echter bindend. Zo is het zelfs mogelijk om naleving hiervan af te dwingen.
Wettelijk omgangsregeling grootouders en kleinkinderen afdwingen
Voor grootouders bestaat er geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen. Het is voor de grootouders echter wel mogelijk om zelf een verzoek bij de rechtbank in te dienen om een omgangsregeling met de kleinkinderen af te dwingen. Om ervoor te zorgen dat het verzoek een kans van slagen heeft, dien je als grootouder aan te tonen dat je in een nauwe, persoonlijke betrekking tot het kleinkind staat. Dit houdt in dat er voor de echtscheiding als regelmatig en structureel contact moet zijn tussen de grootouders en de kleinkinderen. Als bijvoorbeeld een oma een dag per week oppaste op het kleinkind al voor de scheiding, wordt dit gezien als een nauwe, persoonlijke betrekking. De band moet wel sterker zijn dan een reguliere band tussen grootouders en kleinkinderen. Het gaat hierbij om situaties waarbij de grootouders bijvoorbeeld een gedeelte van de opvoeding van de kinderen hebben uitgeoefend of betrokken waren bij een langdurig ziek kind.
Mogelijk meer ruimte bij rechten van grootouders
Gezien recente uitspraken lijken steeds meer rechters open te staan voor een omgangsregeling tussen grootouders en kinderen. Bovendien liet het kabinet onlangs interesse zien in initiatieven die het contact tussen grootouders en kinderen bevorderen. Het regeerakkoord van het huidige kabinet refereert hieraan onder de naam ´Vertrouwen in de Toekomst´. Daarbij lijken de scherpe kanten te verminderen van het vereiste waarbij er een uitzonderlijke situatie tussen grootouders en kleinkinderen moet zijn voor het afdwingen van een omgangsregeling. Het lijkt hierbij voldoende dat er een normale relatie tussen de grootouders en kleinkinderen is.
Met een mediator afspraken maken voor omgangsregeling grootouders
Het afdwingen van een omgangsregeling tussen grootouders en kleinkinderen bij de rechtbank dient wel gezien te worden als een uiterst redmiddel. In de meest ideale situatie maken de ouders zelf afspraken over de omgangsregeling tussen opa en oma en de kleinkinderen. Deze afspraken leggen de partners vast in het ouderschapsplan. Een mediator echtscheiding kan gezien zijn ervaring en vakkennis de juiste begeleiding bieden bij het echtscheidingsproces. Scheiden Anno Nu adviseert je graag over hoe de onderlinge contacten binnen de familie zo optimaal mogelijk kunnen worden onderhouden. Wil je meer weten over het versterken van de relatie tussen grootouder en kind? Maak dan vrijblijvend een afspraak over scheiden online en de omgangsregeling via de website van Scheiden Anno Nu.