hypotheek overzetten na scheiding

Hypotheek overzetten na scheiding

 

Je hebt samen met je partner een koopwoning gekocht en besluit uit elkaar te gaan. In dat geval dienen jullie een besluit te nemen over de toekomst van de woning. Zo is het mogelijk om de hypotheek over te nemen na de scheiding, het huis te verkopen of de woning en de hypotheek onverdeeld te laten. Welke beslissing jullie nemen, hangt van een aantal factoren af. Hoe regel je bijvoorbeeld een hypotheek overzetten na de scheiding? Scheiden Anno Nu helpt bij een vlotte en soepele afwikkeling van het echtscheidingsproces. Onze mediator echtscheiding zorgt dat snel scheiden online net als in reguliere procedures met een gewenst eindresultaat voor jullie beiden goed geregeld wordt. Neem direct contact op via de website voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

 

Bestaande hypotheek overnemen na scheiding

 

Als je besluit dat een van de partners in de woning blijft wonen, dat zal deze partner de volledige hypotheek moeten overnemen. Aangezien jullie beiden eigenaar zijn van de woning, geldt dat jullie beiden recht hebben op de helft van de woningwaarde. Als je dus van plan bent om in het koophuis te blijven wonen, dien je de helft van het huis bij wijze van spreken te kopen van je partner. Het kan noodzakelijk zijn dat je hiervoor een nieuwe hypotheek dient af te sluiten. Of het mogelijk is dat je de hypotheek kunt overschrijven na de scheiding, bespreek je samen met je hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker onderzoekt de waarde van de woning en het inkomen van de partner die in het huis wil blijven wonen. Vervolgens beoordeelt de hypotheekverstrekker of je de lasten alleen kunt dragen.

 

Regels rondom hypotheek overzetten na scheiding

 

Er geldt veel regelgeving rondom het afsluiten van hypotheken, zodat de consument maximaal beschermd wordt. Het is dan ook niet direct mogelijk om een duurdere hypotheek af te sluiten dan je net daarvoor hebt ontvangen. De Autoriteit Financiële Markten heeft echter bepaald dat je bij een echtscheiding van deze regel mag afwijken, aangezien de scheiding anders voor complexe situaties kan zorgen. Dit kun je aan de hypotheekverstrekker voorleggen als zij van plan zijn om vanwege deze reden een hogere hypotheek te weigeren.

 

Taxatierapport bij hypotheek overzetten na scheiding

 

Bij een hypotheek overschrijven is het verstandig om een officieel taxatierapport te laten opstellen. Een onafhankelijke taxateur bepaalt in dat geval de waarde van de woning. Deze woningwaarde is van belang voor het uitkopen van je partner. Deze eventuele woningwaarde, minus het resterende gedeelte van de hypotheek, dient namelijk onderling met je partner verdeeld te worden. Door samen met je partner af te spreken dat deze taxatie bindend is, kunnen hier latere discussies over vermeden worden.

 

Boete hypotheek bij scheiding

 

Als een hypotheek vroegtijdig beëindigd wordt, dien je aan de bank een boete te betalen. Zelfs bij het oversluiten van een hypotheek naar een nieuwe variant dien je deze boeterente te voldoen. De bank lijdt namelijk schade in het geval de rente van de nieuwe lening lager is dan bij de bestaande hypotheek. Als één van jullie in het koophuis blijft wonen na de scheiding, krijgt degene die de woning overneemt te maken met de boeterente. De vertrekkende partner heeft hier echter geen deel in. Verder dient de vertrekkende partner ook vast te stellen dat de hoofdelijke aansprakelijkheid bij de hypotheekverstrekker vervalt.

 

Hoogte boete hypotheek bij echtscheiding

 

Wat de precieze hoogte van de boeterente zal zijn, hangt af van de rente uit zowel de oude als de nieuwe hypotheek. Daarbij speelt zowel de hoogte van de rente als de looptijd van eventuele vaste renteperiodes een rol. Deze rente wordt vergeleken met de rente die over de nieuwe hypotheek is vastgesteld. Verder kunnen er aanvullende voorwaarden in de hypotheekakte staan die belangrijk zijn voor het vaststellen van de boeterente. De hoogte van de boete bij een hypotheek in een echtscheiding varieert dus per specifiek geval.

 

Scheiden Anno Nu voor hypotheek en scheiding

 

Heb je samen met je partner een koopwoning en ben je van plan te gaan scheiden? Naast een reguliere mediation verzorgt Scheiden Anno Nu online scheiden op een respectvolle en rustige manier. Onder goede begeleiding doorloop je samen met de echtscheiding mediator het volledige echtscheidingsproces. Het echtscheidingsconvenant wordt opgesteld, net als het ouderschapsplan in het geval jullie over minderjarige kinderen beschikken. Wij verzorgen het gehele traject met een verzoekschrift bij de rechter. Verder staan we jullie bij rond de hypotheek en de pensioenverevening. Benieuwd wat wij voor jouw scheiding kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wil je meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan