Kiezen tussen partner of kind

Wanneer je partner en jij besluiten uit elkaar gaan, ontstaat er een ingewikkelde situatie voor de kinderen. Zeer frequent gaan de ouders op een ongelukkige wijze uit elkaar, met hoog oplopende emoties, ruzies en verwijten. Dit heeft veel invloed op een kind. Het leven van de kinderen wijzigt bij een scheiding al drastisch, en kinderen kunnen zich door de ruzies schuldig gaan voelen. Voor de kinderen is het daarom van belang dat de echtscheiding zo gemakkelijk en vriendschappelijk verloopt. Bij Scheiden Anno Nu regel je de scheiding eenvoudig door middel van mediation. Als onafhankelijke en onpartijdige scheidingsmediator begeleiden wij jullie bij het scheidingstraject en de keuzes die jullie maken. Meer weten over scheiden online? Neem dan vrijblijvend contact op via onze website of maak direct een afspraak met onze mediator in Utrecht.

 

Hoe ontstaat een loyaliteitsconflict bij een kind van gescheiden ouders

 

Zodra je van plan bent om te gaan scheiden van je ex-partner, verander je van echtpaar naar ouderpaar. Aangezien jullie zelf al een tijd naar deze stap zijn toe gegroeid, is dit voor jullie een gemakkelijk proces. Zodra het traject van de scheiding is voltooid, gaat ieder van jullie verder met zijn eigen leven. De kinderen vormen de enige reden waardoor jullie nog met elkaar in contact staan. Voor kinderen is de situatie echter anders. Doordat de kinderen zowel loyaal zijn aan hun vader als moeder, komen zij direct in een loyaliteitsconflict terecht. Deze existentiële loyaliteit is immers ontstaan doordat kinderen voelen en denken dat ze beide ouders nodig hebben om voort te bestaan. De kinderen moeten daardoor leren omgaan met de nieuw ontstane situatie en een balans vinden in de aandacht, liefde en tijd die ze aan beide ouders willen geven.

 

Scheiden met jonge kinderen; het innerlijke loyaliteitsconflict

 

Bij scheiden met jonge kinderen hebben kinderen vaak het gevoel dat ze een keuze dienen te maken tussen de beide ouders. Het innerlijke loyaliteitsconflict ontstaat als het kind door meer liefde en aandacht voor de ene ouder het idee heeft de andere ouder tekort te doen. Dit conflict ontstaat bij zeer veelvoorkomende situaties. Voorbeelden zijn de keuze waar een kind in het weekend verblijft, waar een verjaardag wordt gevierd of als het kind een onderwerp bespreekt dat met de andere ouder te maken heeft. Het groter het innerlijke conflict, des te meer dit een negatief effect kan hebben op de psychische gezondheid van kinderen.

 

Wanneer komt het conflict van loyaliteit naar ouders het meest voor?

 

Aangezien er talrijke situaties in de praktijk zijn waarbij een loyaliteitsconflict kan ontstaan, is het conflicterende gevoel bij de kinderen vrijwel niet te voorkomen. Ieder kind van gescheiden ouders zal op enig moment in zijn of haar leven het gevoel hebben niet volledig loyaal te zijn naar een van zijn of haar ouders. Uit onderzoek blijkt wel dat kinderen in de leeftijdscategorie tussen 9 en 13 jaar het meest te maken krijgen met een loyaliteitsconflict. Verder kan dit probleem in de puberteit een centrale rol spelen.

 

Tips echtscheiding kind

 

Om de loyaliteitsconflicten bij een echtscheiding zoveel mogelijk te voorkomen, spelen de ouders een voorname rol. Als gescheiden ouder dien je je te realiseren, dat je bij de kinderen niet de rol als ex-partner laat zien, maar als individuele ouder. Het scheiden is immers een keuze van jou en je partner, niet van de kinderen. Zo speelt het kiezen tussen partner en kind geen rol. Concrete tips bij scheiden met jonge kinderen zijn onder andere:

 

  • Zorg ervoor dat de kinderen zo min mogelijk bij ruzies en conflicten tussen jou en je ex-partner aanwezig zijn.
  • Maak je ex-partner niet zwart bij de kinderen. Emoties kunnen uiteraard de overhand nemen bij een gesprek over je ex-partner. Laat je echter niet te snel negatief uit over je ex-partner waar de kinderen bij aanwezig zijn.
  • Plaats jezelf niet in de slachtofferrol. Kleine kinderen nemen het namelijk in de meeste gevallen op voor de `zielige ouder´. Bij grotere kinderen geldt echter dat zij zich hiertegen afzetten.
  • Neem iedere beslissing niet te persoonlijk. Sommige keuzes moet een kind nu eenmaal maken. Zodra een kind je als ouder niet meevraagt naar een sportwedstrijd, is dat geen persoonlijke afwijzing.
  • Zorg dat een kind niet voor een onmogelijk dilemma wordt geplaatst. Vraag een kind niet van wie hij of zij meer houdt of waar hij of zij het liefst zou wonen.
  • Wees voorzichtig bij het omgaan met de nieuwe partner voor de ex, om conflicten te voorkomen.
  • Zorg dat de belangen van het kind altijd centraal staan. Als dit betekent dat het kind soms beter af is bij je ex-partner, is het goed om dit aan te moedigen.

 

Ga op een respectvolle manier uit elkaar met Scheiden Anno nu

 

Scheiden Anno Nu biedt je de mogelijkheid om op een respectvolle wijze de relatie te beëindigen. Betrokken en flexibel verzorgen wij het scheidingsproces met een service van hoge kwaliteit, waarbij we een hoog slagingspercentage garanderen. Wil je meer weten over onze moderne werkwijze van mediation scheiding met traditionele kwaliteit? Plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek via onze website.

 

Wil je meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan