Skip to content

Kinderalimentatie tot welke leeftijd?

 

Kinderalimentatie tot welke leeftijd?

 

Kinderalimentatie is misschien wel het belangrijkste onderwerp voor als jullie gaan scheiden of gewoon uit elkaar gaan. Als er jullie uit jullie relatie geboren zijn, zijn jullie altijd verplicht om het te hebben over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen..

In de volksmond noemen we deze bijdrage kinderalimentatie. Deze plicht heet de onderhoudsplicht. Deze plicht geldt voor alle ouders (stiefouders, adoptie-ouders, voogden etc,) en niet alleen voor gescheiden ouders.

Kinderalimentatie:tot welke leeftijd betaal je kinderalimentatie?

Kinderalimentatie betalen jullie in beginsel altijd tot het moment, waarop een kind 18 jaar wordt. Tot dat moment heb je afhankelijk van je inkomen ook recht op verschillende toeslagen, zoals kinderbijslag en kindgebonden budget.

Kinderalimentatie: hoe zit het met jongmeerderjarigen?

Jongmeerderjarigen zijn kinderen van 18 tot 21 jaar. Tot de 21e verjaardag zijn ouders nog wettelijk verplicht bij te dragen in de kosten. Dit heet de voortgezette onderhoudsplicht. Deze plicht geldt dan ook nog steeds voor alle ouders (stiefouders, adoptie-ouders, voogden etc,) en niet alleen voor gescheiden ouders. De kosten waarin voorzien moet worden zijn de ‘kosten voor levensonderhoud en studie’. Als een kind 18 wordt, verandert er qua alimentatie eigenlijk helemaal niets. Het bedrag blijft hetzelfde.

Kinderalimentatie: wie is gerechtigd?

Als jij kinderen hebt voor wie jij alimentatieplichtig bent, dan zijn in beginsel jouw kinderen alimentatiegerechtigd. Omdat kinderen onder de 18 jaar nog niet beschikkingsbevoegd zijn moet iemand namens hen de alimentatie innen. Dit is daarom de andere ouder. Die ontvangt de alimentatie. Is je kind 18? Vanaf dat moment is je kind wel beschikkingsbevoegd en mag je de alimentatie naar hem/haar zelf overmaken. Daar staat tegenover, dat indien dit kind nog thuis woont, de ouder bij wie het kind woont huishoudgeld mag vragen. Zolang kinderen thuis wonen, ontvangt daarom de ouder nog steeds namens hen de kinderalimentatie van de alimentatieplichtige.

Gaat jullie jongmeerderjarige kind op kamers? Dan hebben jullie vanaf dat moment allebei een onderhoudsplicht. Jullie kind zal dit zelf met beide ouders moeten regelen.

Kinderalimentatie: mag je het alimentatiebedrag verlagen?

Je betaalt kinderalimentatie omdat je kind niet in zijn of haar onderhoud kan voorzien omdat het een bijvoorbeeld een studie volgt. Heb je het idee dat jouw kind er een zootje van maakt en wil je daarom de alimentatie verlagen, dan kun je dit via een advocaat regelen. De advocaat vraagt de rechter dan om de alimentatie te matigen. Redenen voor de rechter om de onderhoudsplicht van ouders te matigen zijn:

  • het kind neemt zijn of haar studie niet serieus;
  • de studiekeuze is niet reëel;
  • het kind misdraagt zich zo dat een bijdrage in het levensonderhoud moreel niet van de ouders kan worden gevergd.

Het kind moet het wel erg bont maken wil het verzoek om de bijdrage te matigen of te staken, succesvol zijn.

Kinderalimentatie: wanneer stopt de alimentatieplicht?

Als een jongmeerderjarige stopt met een opleiding en niet van plan is een opleiding op te pakken, dan hij of zij zelf geld verdienen. Op dat moment is er een inkomen en kan het kind in zijn of haar eigen levensonderhoud voorzien. Hierdoor komt de onderhoudsplicht te vervallen. Stop echter nooit zomaar met betalen. Doe dit altijd in overleg.

Kinderalimentatie: uitzonderingen

Hoe gewoon de alimentatieplicht ook is, er zijn altijd zaken om rekening mee te houden:

  • Is een kind ‘behoeftig’ door bijvoorbeeld een handicap, dan blijft de onderhoudsplicht bestaan.
  • Daarnaast dienen ouders, die daartoe financieel in staat zijn, hun kinderen ouder dan 21 jaar, de gelegenheid te geven hun studie binnen een redelijke termijn af te ronden.
  • Zij jullie en jullie kinderen getroebleerd en weigeren jullie financieel bij te dragen aan een opleiding in de vorm van alimentatie, weet dan dat jullie kind een procedure kan voeren om de alimentatie alsnog te verkrijgen. Leuk is anders maar het kan wel…..

 

Scheiden en kinderalimentatie

Regel jullie scheiding anno nu online of offline

Wij begeleiden jullie scheiding en de berekeningen voor kinderalimentatie gewoon op
de makkelijkste en veiligste manier die er is én die bij jullie past. Bekijk hieronder de mogelijkheden:

Wil je meer weten?

Wil je weten hoe een scheiding anno nu werkt? neem dan contact op.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

×