Skip to content

Help, mijn partner wil niet scheiden!

Wat moet ik doen als mijn partner niet wil scheiden?

“Ik wil scheiden”. Het klinkt als in een film maar toch gebeurt het op vel manieren en om vele reden toch zo’ 70.000 keer per jaar. Maar wat als jij wil scheiden en jouw partner niet wil meewerken aan een scheiding?

Probeer je je er eerst bewust van te worden hoe dat kom in plaats van meteen door te pakken.

Een belangrijke reden kan zijn, dat jij er al langer mee bezig bent en dat het jouw partner rauw op zijn of haar dak valt. Het is daarom altijd goed om een beslissing eerst goed met elkaar te bespreken en aan te geven, dat de koek echt op is. Vanaf 1972 kun je al een scheiding aanvragen bij een ontwrichting van het huwelijk en voor een dergelijk heb je maar één persoon nodig.

Wil je niet meewerken realiseer je dan, dat die keuze het vaak alleen maar erger maakt. Een goede scheiding is meer waard dan een slechte relatie.

Kun je scheiden als jouw partner niet wil scheiden?

Mocht dit echter allemaal niet helpen, dan kun je natuurlijk gewoon een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld, waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst. De rechter zal je partner een kopie sturen van het eenzijdige verzoek tot echtscheiding. Daarna krijgt hij of zij zes weken de tijd om (wellicht) bezwaar aan te tekenen. Afhankelijk van de uitkomst zal de rechter een uitspraak doen of er vindt nog een aantal zittingen plaats.

 

Scheiden en hoe nu verder?

Wanneer jouw partner echt niet wil meewerken, dan kunnen wij jou nog steeds helpen met een goed en eerlijk convenant en waar nodig een ouderschapsplan. Wij zullen een dergelijk convenant altijd opmaken met inachtneming van jullie beider belangen omdat ook wij onze zorgplicht serieus nemen.

 

Wat als wij niet kunnen scheiden?

Soms is het financieel bijna niet mogelijk te scheiden. Redenen zijn meestal van financiële aard, zoals te grote schulden. Soms speelt een religieuze achtergrond een rol. Wat de reden ook is, neem altijd contact op om te kijken wat er wel mogelijk is.

 

Wat zijn mijn rechten bij een scheiding?

Eigenlijk is het heel simpel: als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd dan heb je recht op 50% van alles in de gemeenschap en als je op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, dan verdeel je nog steeds het gezamenlijk vermogen. Alles dat daarbuiten valt kun je niet automatisch aanspraak maken. Daarvoor zal ieder onderdeel van jullie vermogen moeten worden beoordeeld. Eigenlijk kun je dus nooit in het algemeen stellen waar je recht op hebt. Kies daarom een deskundige begeleider, die jullie informeert en begeleidt.

 

Scheiden en alimentatie

Regel jullie scheiding anno nu online of offline

Wij begeleiden jullie scheiding gewoon op
de makkelijkste en veiligste manier die er is én die bij jullie past. Bekijk hieronder de mogelijkheden:

Wil je meer weten?

Wil je weten hoe een scheiding anno nu werkt? neem dan contact op.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

×