Partneralimentatie afkopen

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner en liggen jullie inkomens ver bij elkaar uit de buurt? In dat geval is de kans groot dat de partner met het hoogste inkomen partneralimentatie aan de ander zal moeten betalen. Veelal zit je voor een langere periode aan het betalen van partneralimentatie vast. In dat geval kan het interessant zijn om te onderzoeken op het afkopen van de partneralimentatie een optie is. Scheiden Anno Nu adviseert als echtscheiding mediator bij snel scheiden online. Wil je meer weten over de afkoop van alimentatie? Neem dan vrijblijvend contact op via de website.

 

Hoe werkt alimentatie afkopen?

 

In sommige gevallen bestaat voor de alimentatieplichtige de mogelijkheid om alimentatie af te kopen, zodat je in één keer van je betalingsverplichting af bent. Dit is echter alleen mogelijk bij partneralimentatie. Kinderalimentatie dient voldaan te worden tot het kind minstens 18 jaar oud is. Je kunt dus alleen van je volledige betalingsverplichting af komen als er geen kinderen in het spel zijn.

 

Twee manieren van partneralimentatie afkopen

 

Het afkopen van partneralimentatie kan door middel van twee methodes, te weten via een geldsom of met overbedeling.

 

Partneralimentatie afkopen met een geldsom

 

Bij het afkopen van de partneralimentatie door middel van een geldsom betaalt de alimentatieplichtige eenmalig een bepaald bedrag. De zogenaamde afkoopsom is in dat geval vastgesteld aan de hand van de termijn en de hoogte van de partneralimentatie.

 

Overbedeling bij een echtscheiding

 

Bij het afkopen van de partneralimentatie met overbedeling wordt de volledige inboedel overgedragen aan de alimentatiegerechtigde. In dat geval ontvangt de alimentatieplichtige dus niets uit de inboedel. Overbedeling kan bijvoorbeeld ook inhouden dat de ontvanger van alimentatie de volledige waarde van een polis uit de levensverzekering ontvangt.

Voordelen partneralimentatie afkopen

Het afkopen van de partneralimentatie biedt een aantal interessante voordelen:

 

  • Je staat financieel compleet los van je ex-partner, waardoor je niets meer met elkaar hoeft te delen na de scheiding
  • De afkoopsom is voor de alimentatieplichtige fiscaal aftrekbaar van je inkomen. Er geldt hierbij wel dat aftrek pas mogelijk is zodra er een gewezen echtgenoot is. Dit houdt in dat de echtscheiding volledig moet zijn afgewikkeld en ingeschreven dient te zijn in de registers van de burgerlijke stand.
  • De alimentatiegerechtigde ontvangt een rentevoordeel die over een groot bedrag wordt vastgesteld

Nadelen partneralimentatie afkopen

 

Er gelden ook een aantal nadelen aan het afkopen van de partneralimentatie:

  • Na de afkoop van de alimentatie is herziening geen optie meer. Als de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen met een nieuwe partner, zou er geen alimentatieverplichting meer gelden. In feite heeft de alimentatieplichtige dan teveel betaald door het afkopen van de partneralimentatie.
  • De alimentatieplichtige heeft een rentenadeel, aangezien deze partner in één keer een groot deel van het vermogen verloren heeft.

Scheiden Anno Nu bij afkopen partneralimentatie

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het afkopen van partneralimentatie in jouw situatie? Scheiden Anno Nu beschikt over een uitgebreide expertise en vakkennis op het gebied van online scheiden en partneralimentatie. Neem direct contact op via de website voor meer informatie.

Wil je meer weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan