Skip to content

Psychische hulp bij scheiding

Psychische hulp bij scheiding

 Psychische hulp bij scheiding is niet het eerste waar je aan denkt: ja, wel voor de ander maar niet voor jouzelf. Scheiden is nooit gemakkelijk en wij zien de meeste emoties opkomen bij het tekenen van het convenant. Voor de meeste mensen begint daarna het proces van helen. Vaak kan je wel bij familie of vrienden terecht, maar misschien kan je er, ondanks alle hulp en steun van hen, niet uit komen. Je blijft maar vastlopen in die negatieve gedachten hoe je nu verder moet. Lukt het jou niet om zelf je scheiding een plekje te geven en verder te gaan met je nieuwe leven, dan kun je overwegen om er wet een professional over te gaan praten.

Psychische hulp bij scheiding inschakelen

Een scheiding is één van de zogenaamde “life events” en daarom wordt psychische hulp bij scheiding steeds meer geaccepteerd. Het is daarom geen schande om via de huisarts een verwijzing te vragen naar een professional om aan de slag te gaan met het verwerken van je scheiding. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld met zijn of haar professionele begeleiding helpen je scheiding een plekje te geven en jezelf terug te vinden. De wonden van de scheiding moeten gaan helen en je moet een nieuw leven gaan opbouwen. Met een psycholoog ga je op zoek om je eigen kracht weer terug te vinden.

Weg uit de neerwaartse spiraal door psychische hulp bij scheiding

Als je gaat scheiden, heb je te maken met een verlies. Je moet een soort rouwproces door om dit verlies te verwerken. Soms gaat dit gepaard met irrationele gedachten en negatieve gevoelens die ervoor zorgen dat je steeds dieper die neerwaartse spiraal af gaat. De psycholoog geeft je adviezen en handreikingen om je weer tot positieve gedachten te brengen.
Stel je denkt nu:
‘Ik kan echt niet verder zonder hem of haar’, je krijgt hulp om deze gedachten om te zetten naar ene positievere: ‘dit is een moeilijke tijd die ik door maak, maar ik ben sterk en ik kan echt zelf verder zonder die ander. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk’.
Of je denkt:
‘Ik ben een mislukkeling, ik heb gefaald anders waren we niet gescheiden’. Die gedachte ga je leren om te zetten naar: ‘Het is niet gelukt er iets blijvends van te maken. Maar dat komt niet alleen door mij, we zaten er altijd nog samen in en een scheiding maakt mij als persoon niet tot een mislukking’.

Zoek de hulp die bij je past

Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken die bij jou als persoon past. Als de huisarts je een doorverwijzing geeft voor een psycholoog, krijg je meestal een aantal verschillende namen mee. Bekijk van al deze mensen hun website goed (als ze die hebben) en bel ze (of een aantal) op. Kies degene bij wie je een goed gevoel krijgt en wiens behandelmethode je aanstaat.

Psychische hulp bij scheiding via internet

Tegenwoordig kan je ook veel psychische hulp vinden op internet. Dit zijn niet altijd sites van gediplomeerde psychologen, maar kunnen ook mensen zijn die hetzelfde hebben meegemaakt en jou adviezen kunnen geven die bij jou situatie passen. Je kunt lotgenoten vinden die je helpen je leven weer op te pakken, zoals op de site Nieuwe Stap.

Professioneel, maar anoniem advies

Als je liever anoniem blijft, maar toch professioneel advies wilt, kan je bij Stichting Korrelatie terecht. Deze landelijke stichting biedt anonieme, professionele psychische en psychologische hulp aan iedereen die erom vraagt. Je kunt bij hen terecht als je wilt praten over de psychische problemen die je hebt door de scheiding en zij geven je individuele adviezen passend bij jouw situatie.

 

Scheiden en alimentatie

 

Regel jullie scheiding anno nu online of offline

Wij begeleiden jullie scheiding gewoon op
de makkelijkste en veiligste manier die er is én die bij jullie past. Bekijk hieronder de mogelijkheden:

Wil je meer weten?

Wil je weten hoe een scheiding anno nu werkt? neem dan contact op.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

×