Skip to content

scheiden en het huis verkopen

scheiden en het huis verkopen

Scheiden en het huis moeten verkopen is wat het meeste voorkomt. Jullie regelen daarna ieder een eigen plek maar er zijn alternatieven, namelijk:

  • Jullie verkopen de woning
  • Jullie laten de woning onverdeeld
  • Eén van jullie neemt de woning over

Scheiden en het huis: verkopen

Als jullie de woning verkopen, dan regeling jullie bij voorkeur zo snel mogelijk een makelaar, die het huis voor jullie gaat verkopen en de hoogste prijs voor jullie regelt. Bij de verkoop wordt de schuld afgelost en krijgen jullie het afgesproken deel uit de verkoopopbrengst van die eigen woning.

Scheiden en het huis: onverdeeld houden

Jullie kunnen ook na de scheiding gezamenlijk eigenaar blijven van beide woning. Omdat dit een erg dure oplossing is, komt die niet vaak voor. Allereerst is de aftrekbaarheid van de hypotheekrente beperkt in tijd en is er geen budget om na de scheiding een tweede woning te kopen of te huren.

Ten aanzien van de hypotheekrente kun je tot twee jaar na je scheiding nog gebruik maken van het belastingaftrek.

De regeling rondom de hypotheekrenteaftrek geldt vooral voor partners die nog niet de keuze hebben gemaakt om het huis te verkopen of om een reden het huis niet willen verkopen. Zolang het huis nog eigendom van jullie beiden is zijn jullie echter beide gerechtigd tot de lusten en de lasten. Dit betekent, dat jullie goede afspraken dienen te maken over deze lusten en lasten. De praktijk leidt ertoe, dat dit veelal een heilloze weg is. Wij leggen je graag waarom en hoe je ook andere afspraken kunt maken.

 

Scheiden en het huis: Eén van jullie neemt het huis over

Als je beide eigenaar van de woning bent en een van jullie beide wil er blijven wonen, dan moet hij of zij vertrekkende partner uitkopen. Je kunt hiervoor eigen geld gebruiken of je kunt de hypotheek verhogen. De huidige hypotheekverstrekker moet hier wel toestemming voor geven en de vertrekkende partner ontslaan uit de hoofdelijkheid. Neem daarom contact op met jouw hypotheekverstrekker om alles te regelen.

Het bedrag dat aan de vertrekkende partner betaald moet worden is afhankelijk van de verkoopwaarde van de woning. Het gaat om het verschil tussen de verkoopwaarde van een huis en de resterende schuld van de hypotheek. Als de verkoopwaarde hoger is, moet je de helft van de zogenaamde overwaarde aan de vertrekkende partner betalen. Als het juist andersom is en de verkoopwaarde onder de schuld van de hypotheek ligt dan is er sprake van een restschuld. Dit bedrag moeten jullie ook verdelen onder jullie beiden maar in dit geval moeten jullie afspraken maken over hoe jullie deze schuld aflossen. 

Zit er eigen geld in de woning?

Normaal krijgen jullie allebei de helft. Echter stel, dat één van jullie eigen geld in de woning heeft zitten, dan moet dat bedrag eerst worden verrekend. Wij maken die berekening, zodat er altijd een eerlijke verdeling ontstaat.

Nieuw huis kopen na de scheiding

Als je samen besluit het huis te verkopen en beiden een nieuwe woning te gaan zoeken, val je de eerste drie jaar in de bijleenregeling. Deze regel stelt dat als je winst maakt met de verkoop van je vorige huis, je dit moet investeren in de nieuwe woning. Dit kan dus gevolgen hebben als je een nieuw huis koopt na de scheiding. Als je het huis uit de scheiding met onderwaarde verkoopt, dan wordt de restschuld verdeeld (naar rato) onder jou en je ex-partner. Het kan ook zijn dat jullie een andere verdeling hebben vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Soms moet je een nieuwe hypotheek afsluiten als je een nieuw huis koopt na je scheiding. Omdat je net een scheiding achter de rug hebt en hoogstwaarschijnlijk te maken hebt met zaken als alimentatie, wijzigingen in eventuele toeslagen, enzovoort, is er veel veranderd in je financiële situatie. Het is dan ook belangrijk dat je bij een goede hypotheekadviseur een offerte opvraagt voor je nieuwe hypotheek.

Scheiden en het huis: Conclusie

Een eigen woning is een fiscaal gefaciliteerd vermogensbestanddeel. Je moet daarom goed uitkijken wat je doet en wanneer je dit doet en hoe je vervolgens jullie beslissing verwoordt in jullie convenant. Wij nemen hierover een apart artikel op in het convenant, zodat je precies kunt lezen wat jullie besloten hebben en wat jullie moeten doen om dit te realiseren.

 

Scheiden en alimentatie

 

Regel jullie scheiding anno nu online of offline

Wij begeleiden jullie scheiding gewoon op
de makkelijkste en veiligste manier die er is én die bij jullie past. Bekijk hieronder de mogelijkheden:

Wil je meer weten?

Wil je weten hoe een scheiding anno nu werkt? neem dan contact op.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

×