scheiden en hypotheek
Scheiden en hypotheek
Als je van plan bent om uit elkaar te gaan, komt er veel op je af. Zo dien je zowel praktische als financiële beslissingen te nemen. Zeker als je over een koopwoning beschikt. Wie blijft er in het huis wonen en wat zijn de gevolgen voor de hypotheek tijdens de scheiding? De consequenties van scheiden en de hypotheek hangen af van jullie persoonlijke situatie en wensen. Naast in een reguliere mediation biedt Scheiden Anno Nu je ook de mogelijkheid om op een snelle en respectvolle manier online te scheiden. Onze mediator echtscheiding begeleidt jullie bij een gedegen financiële afwikkeling, waarbij je verzekerd bent van de juiste juridische procedures en nazorg. Dit kan zowel thuis als op locatie, met één vast aanspreekpunt. Snel scheiden online is nog nooit zo eenvoudig en compleet geweest! Neem vrijblijvend contact op via de website voor meer informatie.
Scheiden en hypotheek overnemen
Als jullie beiden de eigenaar zijn van de huidige woning, is het mogelijk dat een van jullie beiden in de woning wilt blijven wonen. In dat geval dien deze partner de vertrekkende partner uit te kopen. Hiervoor kun je je eigen spaargeld gebruiken of de hypotheek verhogen. Hiervoor dient de huidige hypotheekverstrekker uiteraard wel toestemming te geven. Voor de hypotheekschuld van de ex-partner dien je, los van de oorspronkelijke afsluitdatum, een nieuwe lening annuïtair of lineair af te lossen om nog steeds aanspraak te kunnen maken op de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekverstrekker onderzoekt de woningwaarde en je woonlasten om te bepalen of je zelf deze kosten kunt betalen.
Verdeling restschuld hypotheek bij scheiding
Het bedrag dat aan de vertrekkende partner dient te worden voldaan, hangt af van de verkoopwaarde van de woning. De resterende schuld van de hypotheek wordt van de verkoopwaarde van het huis afgetrokken. Als de verkoopwaarde een hoger bedrag is, dien je de helft van deze waarde aan de vertrekkende partner te voldoen. Geldt echter dat de verkoopwaarde onder de schuld van de hypotheek bevindt? In dat geval is er een restschuld. Ook dit bedrag dienen jullie onderling te verdelen, waarbij de vertrekkende partner de schuld moet aflossen aan de partner die in het huis blijft wonen.
Woning verkopen
Het is ook een optie om de woning te verkopen. In dat geval los je met de verkoopopbrengst de hypotheek veelal boetevrij af. Bij een overwaarde is de opbrengst van de verkoop van het huis hoger dan de resterende hypotheekschuld. Deze opbrengst dien je onderling te verdelen. Als je van plan bent om beiden een nieuwe woning te gaan kopen, hebben jullie de eerste drie jaar te maken met de bijleenregeling. Volgens deze wetgeving dien je de winst die je met de verkoop van de woning hebt behaald te investeren in het nieuwe huis. Dit kan dus gevolgen hebben bij scheiden en een huis kopen.
Hypotheek tijdens de scheiding
Sinds 2012 is het eenvoudiger om een nieuwe huis tijdens het echtscheidingsproces te kopen. De gemeenschap van goederen eindigt namelijk op het tijdstip waarop het echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank. Je hoeft hierdoor niet op de uitspraak van de rechter te wachten. Ook mag je hierbij de huwelijkse voorwaarden aanpassen zonder toestemming van de rechtbank. Dit dient je echter wel vast te leggen in het echtscheidingsconvenant.
Scheiden Anno Nu voor de hypotheek tijdens scheiding
Scheiden Anno Nu regelt onder een goede begeleiding de juridische en financiële vastlegging van al jullie afspraken bij scheiden en de hypotheek. Alles wordt aan tafel met jullie besproken, en jullie bepalen het tempo. Neem contact op via de website voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.