Scheiden: hoe vertel je het aan de kinderen
Scheiden met kinderen
Een echtscheiding is eigenlijk altijd een nare situatie. Verdriet, onzekerheid, boosheid, machteloosheid, er spelen veel emoties bij een scheidingssituatie. Voor jullie als (ex)partners, maar ook zeker voor de kinderen. Waar jullie als ouders misschien zelf de keus hebben gemaakt, of kunnen proberen om zo goed mogelijk om te gaan met de keus van de ander, hebben de kinderen geheel geen keus. Een scheiding overkomt ze, vaak onverwacht en meestal ongewenst.
Gevolgen van scheiden voor kinderen
Er wordt vaak gezegd dat een echtscheiding slecht is voor kinderen en dat ze altijd de gevolgen ervan zullen ondervinden in hun latere leven. Maar uit onderzoek blijkt dat niet de echtscheiding zelf schadelijk is voor kinderen, maar de manier waarop de echtscheiding verloopt dat wel kan zijn. Dat een vechtscheiding, waarin ouders elkaar niet meer kunnen luchten of zien, elkaar zwart maken en waarin de kinderen worden “opgezet” tegen de andere ouder, niet goed is voor de kinderen, is logischerwijs aan te nemen. Maar ook echtscheidingen die op het oog redelijk verlopen en waar de ouders hun best doen om het samen zo goed mogelijk te regelen, kunnen bij kinderen leiden tot stress, een gevoel van onveiligheid, sombere gevoelens, een laag zelfbeeld etc..
Om een scheiding voor de kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen, is een “goed begin het halve werk”, en dat begin is het zogenaamde paraplugesprek.
Paraplugesprek
In het paraplugesprek worden de kinderen op de hoogte gesteld van de scheiding van hun ouders. Belangrijk hierbij is dat de ouders dit gesprek met de kinderen samen aangaan op een rustige plek en op een rustig moment van de dag, bij voorkeur als er daarna geen activiteiten meer op de agenda staan.
Belangrijke tips hierbij zijn:
- Vertel dat je samen hebt besloten uit elkaar te gaan en geef elkaar niet de schuld.
- Benadruk dat de scheiding definitief is om te voorkomen dat kinderen valse hoop krijgen op een hereniging.
- Geef duidelijk aan het niet de schuld van de kinderen is.
- Vertel dat de liefde voor de kinderen nooit overgaat en dat beide ouders van de kinderen blijven houden.
- Praat niet negatief over elkaar en laat de kinderen niet kiezen tussen de ouders.
- Geef de kinderen alle ruimte en gelegenheid om hun emoties te tonen.
- Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken.
Houd er als ouders rekening mee dat kinderen dit soort emotionele kwesties in stappen verwerken en dat ze niet alles in één keer begrijpen en onthouden. Er zullen meestal meerdere gesprekken nodig zijn om de kinderen te laten beseffen wat de scheiding betekent en ze de kans te geven de situatie te accepteren en verwerken.
Goed om te weten voor jullie en de kinderen
Zorg er in ieder geval voor dat de kinderen het volgende weten en begrijpen:
- Dat jullie niet meer met zijn allen in één huis zullen wonen;
- Dat het niet de schuld is van de kinderen da t jullie gaan scheiden, maar dat het komt door problemen tussen jullie als volwassenen;
- Dat jullie als ouders altijd van de kinderen zullen blijven houden en ook altijd samen voor de kinderen zullen blijven zorgen.
- Dat het besluit vaststaat en de kinderen er niets aan kunnen doen om dit te veranderen;
- Dat ze altijd alles mogen vragen aan beide ouders.
Het is belangrijk om zoveel mogelijk onzekerheid bij de kinderen weg te nemen. Geef daarom concreet aan wat er gaat veranderen. Dus waar ze gaan wonen en hoe de zorgtaken worden verdeeld. Geef de kinderen zekerheid in de kwesties waarin dit mogelijk is. Beloof geen dingen die (misschien) niet nagekomen kunnen worden of die nog niet zeker zijn. Geef op die punten aan dat jullie als ouders jullie uiterste best zullen doen om alles zo goed mogelijk voor ze te regelen. Geef daarbij ook aan, dat jullie zoveel mogelijk rekening zullen houden met de wensen van de kinderen zelf.
Resultaat
Kinderen van gescheiden ouders herinneren zich op volwassen leeftijd nog wanneer en hoe zij te horen kregen dat hun ouders gingen scheiden en regelmatig blijkt dit een traumatische ervaring te zijn geweest. Door het voeren van een goed paraplugesprek, kunnen jullie als ouders veel onzekerheid en stress bij de kinderen wegnemen. Vanzelfsprekend reageert ieder kind anders, maar uit ervaring is gebleken dat een goed gevoerd paraplugesprek verdriet en onzekerheid kan voorkomen, niet alleen voor nu maar ook voor later.