Wijzigingen partneralimentatie vanaf 1 januari 2020

Belangrijke wijzigingen partneralimentatie 2020

Vanaf 1 januari 2020 gaat er een hoop veranderen voor de partneralimentatie. De duur van de alimentatie wordt verkort voor “nieuwe scheidingen”, de aftrekbaarheid van de partneralimentatie gaat naar beneden en er geldt natuurlijk, zoals elk jaar, een nieuw indexeringspercentage. De belangrijkste wijzigingen voor de partneralimentatie op een rijtje.

Duur partneralimentatie verkort voor nieuwe zaken

Voor wie verandert er iets?

Vanaf 1 januari 2020 geldt een belangrijke wijziging voor nieuwe zaken, dat zijn zaken waarbij het (eerste) verzoekschrift tot vaststelling partneralimentatie is ingediend na 1 januari 2020 of partijen ná die datum voor het eerst partneralimentatie zijn overeengekomen.

Zaken die vóór 1 januari 2020 zijn ingediend of waarbij al eerder de hoogte van de partneralimentatie is vastgesteld, vallen niet onder de nieuwe wet. Ook zaken waarbij in eerste instantie geen partneralimentatie is vastgesteld (nihilstelling), maar na 1 januari 2020 in tweede instantie alsnog, vallen niet onder de nieuwe wet.

Wat verandert er nu precies?

De termijn waarop recht bestaat op partneralimentatie wordt verkort van 12 jaar (t/m 2019) naar 5 jaar,  tenzij er sprake is van een van de volgende uitzonderingen:

  1. Als er minderjarige kinderen zijn, dan wordt de termijn verlengd tot het moment dat het jongste kind twaalf jaar wordt;
    Stel: de kinderen zijn 1 en 3 jaar oud tijdens de scheiding, dan zou de alimentatiegerechtigde dus recht hebben op 11 jaar partneralimentatie.
  2. Als het huwelijk ten minste vijftien jaar heeft geduurd én de alimentatiegerechtigde binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan wordt de termijn verlengd tot aan het moment dat de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt; Dus: Iemand van 57 jaar die gaat scheiden na een huwelijk van ten minste 15 jaar, heeft dus nog recht op 10 jaar alimentatie (als de AOW-gerechtigde leeftijd van die persoon 67 jaar is)
  3. Als het huwelijk ten minste vijftien jaar heeft geduurd, de alimentatiegerechtigde over meer dan tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en is geboren op of voor 1 januari 1970, geldt een maximale alimentatieduur van tien jaar. Stel: de alimentatiegerechtigde is geboren op 31 december 1969 en is ten minste 15 jaar getrouwd geweest, dan heeft die persoon recht op 10 jaar partneralimentatie.

Dit alles uiteraard als de alimentatiegerechtigde überhaupt behoefte heeft aan partneralimentatie en de alimentatieplichtige ook draagkracht heeft. Hier bespreken we alleen de termijn.

Partneralimentatie minder aftrekbaar van belasting

Ook verandert de belastingaftrek van de partneralimentatie. Met ingang van 2020 mag je niet langer 51,95% van het bedrag aan partneralimentatie aftrekken bij de belastingaangifte, maar 46%. De belastingaftrek wordt nog verder verminderd tot 37,05% in 2023. De tarieven op een rijtje:

Afbouw aftrektarief betaalde partneralimentatie
Jaar Aftrektarief
2020 46%
2021 43%
2022 40%
2023 37,05%

Bron: rijksoverheid.nl

Jaarlijkse indexering per 1 januari 2020

Tenslotte: per 1 januari 2020 is de indexering van de alimentatie bepaald op 2,5%. Je kunt het nieuwe alimentatiebedrag berekenen via de website van het LBIO.

 

Deel dit bericht

Dit is waarom je voor Scheiden Anno Nu kiest

×